Μαιευτική

 

 

Στάδια τοκετού

 
Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι να περιμένετε κατά την διάρκεια των τριών σταδίων του τοκετού και πως να αντιμετωπίζετε τα γεγονότα καθώς ο τοκετός εξελίσσεται.

Ο τοκετός της κάθε γυναίκας είναι μοναδικός, ακόμα και σε σχέση με μια προηγούμενη εγκυμοσύνη. Σε μερικές περιπτώσεις ο τοκετός είναι θέμα λίγων ωρών. Σε άλλες περιπτώσεις ο τοκετός για την μητέρα γίνεται μια δοκιμασία φυσικής και συναισθηματικής αντοχής.

Δεν ξέρουμε την πορεία του τοκετού μέχρι να συμβεί. Μπορείτε όμως να πάρετε μια γεύση από την τυπική ακολουθία των γεγονότων.
 
Πρώτο στάδιο: Πρώιμο στάδιο και ενεργό στάδιο τοκετού.
 
Το πρώτο στάδιο του τοκετού είναι η λέπτυνση (εξάλειψη) και η διαστολή του τραχήλου της μήτρας ώστε να επιτραπεί στο μωρό να μετακινηθεί μέσα στο κανάλι του κόλπου. Αυτό είναι το πιο χρονοβόρο στάδιο από τα τρία του τοκετού. Στην πραγματικότητα χωρίζεται σε δυο φάσεις. στο πρώιμο στάδιο (λανθάνουσα φάση) και στο ενεργό στάδιο (ενεργός φάση) του τοκετού.
 
 
 
Πρώιμο στάδιο τοκετού
 
Ενεργητικό στάδιο τοκετού
 
Δεύτερο στάδιο τοκετού: Η γέννηση του παιδιού σας.
 
Τρίτο στάδιο τοκετού: Η έξοδος του πλακούντα.
 

 

Καρδιοτοκογράφημα

 
Το καρδιοτοκογράφημα είναι μία εξειδικευμένη εξέταση που χρησιμοποιείται σαν προγεννητικό τεστ για να ελέγξει την υγεία του μωρού συγκεκριμένα της εμβρυϊκής καρδιακής συχνότητας (ΕΚΣ) και της δραστηριότητας της μήτρας στην κύηση ή τον τοκετού και γίνεται με στόχο να διαγνώσει τα έμβρυα που κινδυνεύουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οι καταστάσεις αυτές είναι γνωστές ως υποξία ή πιο κοινά, ασφυξία.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθούμε τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου για να δούμε πώς ανταποκρίνεται και πως μεταβάλλεται ανάλογα τις κινήσεις του. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει το καρδιοτοκογράφημα 1-2 φορές την εβδομάδα – και μερικές φορές ημερησίως – ανάλογα με σας και την υγεία του μωρού σας.
 
Πότε συνίσταται;
 
Πως γίνεται;
 
Αποτελέσματα
 

 

Επισκληρίδιος

 
Ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού ανησυχεί συχνά την έγκυο από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης και η αναλγησία στον τοκετό έχει ιδιαίτερη σημασία στη μαιευτική. Σήμερα η αναλγησία επιτυγχάνεται με την περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιο αναισθησία και ραχιαία ή υπαραχνοειδή αναισθησία).
 
Αναλγησία στο τοκετό
 
Τεχνική επισκληριδίου
 
Πλεονεκτήματα επισκληριδίου
 
Επιπλοκές επισκληριδίου
 
Αντενδείξεις επισκληριδίου και πότε να αποφεύγεται
 

 

Διατροφή εγκύου & υγιεινό διαιτολόγιο

 
Σαφώς, μια έγκυος δεν πρέπει να τρώει «για δύο», ούτε επιτρέπεται να καταναλώνει οποιοδήποτε τρόφιμο. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να ακολουθεί ένα υγιεινό διαιτολόγιο, αφενός για να διατηρείται η ίδια υγιής και αφετέρου για να προσφέρει στο μωρό της όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε:
  • Ασβέστιο: Το ασβέστιο συντηρεί την καλή υγεία των οστών και των δοντιών της εγκύου, αλλά προάγει και την ανάπτυξη γερών οστών στο έμβρυο.
  • Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Σίδηρο: Ο σίδηρος συμμετέχει, επίσης, σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο δρα συνεπικουρικά με το ασβέστιο στην ανάπτυξη γερών οστών στο έμβρυο, αλλά και στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Οι κατάλληλες τροφές στην διατροφή εγκύου

Στην πράξη, η έγκυος θα πρέπει να επιλέγει τρόφιμα από τις παρακάτω κατηγορίες:

 
1. Φρούτα & Λαχανικά
 
2. Αμυλούχα Τρόφιμα
 
3. Πρωτεΐνες
 
4. Γαλακτοκομικά Προϊόντα
 
5. Υγιεινά Σνακ
 
Διατροφή εγκύου: Τρόφιμα προς αποφυγή
Τρόφιμα προς αποφυγήΣτην διατροφή εγκύου, καλό είναι να αποφεύγονται τα ωμά θαλασσινά, τα ψάρια αμφίβολης προέλευσης, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Επίσης, δεν πρέπει να είναι στη λίστα της εγκύου τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, όπως, μεταξύ άλλων, η σοκολάτα γάλακτος, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα παγωτά ή τα ανθρακούχα ποτά.

Έγκυος vs ζυγαριά
Η αύξηση του βάρους είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το επιπλέον βάρος παρέχει τροφή στο μωρό, ενώ μέρος του αποθηκεύεται για τον θηλασμό του αργότερα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η «σχέση» της εγκύου με τη ζυγαριά να καταστεί εμμονική. Αντιθέτως, καλό είναι η έγκυος να εστιάζει την προσοχή της στην τήρηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, το οποίο θα ωφελήσει την ίδια, αλλά κυρίως

Τι γίνεται με τις «λιγούρες»;
Οι περισσότερες έγκυοι, κάποια στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είναι πιθανό να νιώσουν πως «καίγονται» για ένα γλυκό, για «γρήγορο» φαγητό ή για έναν… αψυχολόγητο συνδυασμό τροφίμων.

Αυτές οι απίθανες και ξαφνικές επιθυμίες είναι ένα φυσιολογικό «φαινόμενο» στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ορμόνες παίζουν ρόλο σε αυτό.

Ωστόσο, αν οι λιγούρες αυτές παρασύρουν συχνά την έγκυο στην κατανάλωση άχρηστων θερμίδων, θα πρέπει να περιοριστούν ανάλογα.
 

 

Λοχεία

 
Οι σωματικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε μετά τη γέννα μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό σοκ για εσάς. Αναμφίβολα, τους τελευταίους εννέα μήνες είχατε συνηθίσει να είστε έγκυος και τώρα μπορεί να αισθάνεστε λίγο παράξενα σωματικά και ψυχολογικά. Φροντίστε λοιπόν ιδιαίτερα τον εαυτό σας ώσπου να αποκατασταθούν οι σωματικές λειτουργίες σας. Ταυτόχρονα ,τα φθίνοντα επίπεδα των ορμονών –που δεν χρειάζεται πλέον να υποβοηθούν την εγκυμοσύνη – μπορεί να κάνουν την διάθεσή σας απρόβλεπτη. Αν αισθάνεστε αγωνία ή μελαγχολία , προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως όλα αυτά τα συμπτώματα θα παρέλθουν όταν ο οργανισμός σας συνέλθει πλήρως από τον τοκετό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΧΕΙΑΣ
 
Υστερόπονοι
 
Λόχια
 
Πόνοι & Πρηξίματα
 
Τήρηση σωστής υγιεινής
 
Δυσουρία
 
Προβλήματα στις κενώσεις
 
Πόνοι στο στήθος
 
Απώλεια βάρους
 
Επανεμφάνιση της εμμήνου ρύσεως
 
Ιατρική επίσκεψη μετά τον τοκετό